Janez Šuštaršič – slovenski duhovnik v Ameriki, Baragov častilec – ob 10. 0bletnici njegove smrti

Janez Šuštaršič – slovenski duhovnik v Ameriki, Baragov častilec – ob 10. obletnici njegove smrti
V teh dneh se s hvaležnostjo spominjamo našega rojaka, Mengšana, duhovnika in dobrotnika Janeza Šuštaršiča.
Rojen je bil 14. decembra 1922 v Malem Mengšu. Družina se je 9. maja 1945 pred komunistično grožnjo umaknila na Koroško in nato v ZDA. Tam je študiral bogoslovje. Duluthski škof Tomas Welch ga je 7. junija 1952 posvetil v duhovnika, 15. junija pa je pel novo mašo v San Franciscu.
Kot kaplan je služboval v Župniji sv. Jožefa v Gilbertu in v cerkvi sv. Družine v Evelethu v Minnesoti. Od leta 1960 je bil župnik v Župniji sv. Kevina v Pengilyju. Leta 1972 je za devet let prevzel Župnijo sv. Jožefa v Gilbertu, potem pa Župnijo sv. Antona v Elyju, Župnijo sv. rožnega venca v Aurori in do leta 1997 Župnijo sv. Pija X. v Babbittu. Po upokojitvi je kot oskrbovanec do smrti 2013 deloval v Domu sv. Ane v Duluthu.
Janeza Šuštaršiča so pogosto najdevali zatopljenega v molitev rožnega venca. Malo pred smrtjo se je udeležil slovesnosti v čast blaženega Friderika Barage, po čigar stopinjah je zvesto hodil.
Slovenijo in Mengeš je imel rad. Kulturnemu društvu Franca Jelovška Mengeš je zaradi načina našega delovanja podaril del svojega premoženja – Šuštaršičevo hišo, del pa za potrebe revnih Mengšanov. Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš in Mestni muzej Mengeš vsako leto vse prireditve od septembra do decembra kot »Šuštaršičevi dnevi« posvečata spominu na Janeza Šuštaršiča in njegove.
Janez Šuštaršič je tiho umrl 24. oktobra 2013 in bil 29. oktobra 2013 iz cerkve sv. Jožefa odpeljan na pokopališče v Gilbertu v Minnesoti.

Janez Škrlep
Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš in Mestni muzej Mengeš

Vir: duluthnewsTribune.com, 25. 10. 2013, arhiv Mestnega muzeja Mengeš in Kulturnega društva Franca Jelovška Mengeš

Comments are closed.