Vinko Železnikar v Galeriji CikCak

Vljudno vas in vaše prijatelje vabimo na odprtje fotografske razstave Vinka Železnikarja v petek, 30. junija 2023 ob 19.30 h Galeriji CikCak na Trdinov trg 5 v Mengeš.

Vinko Železnikar, uveljavljeni mengeški slikar, se nam v Galeriji CikCak predstavlja s tretjim delom razstavne trilogije Pogledi. Po Pogledih okrog sebe in Pogledih navzgor Pogled navzdol izhaja iz avtorjevega podzavestnega vzgiba, ki se je vanj zarisal v najzgodnejšem otroštvu. Na razstavi nam predstavi kompozicijsko izpopolnjene in tehnično dovršene fotografije žuželk, zanj predmet zanimanja prvih let življenja. Skozi nezavedno so se otroški vizualni vtisi pregnetli in premleli, da bi se nazadnje mogli skozi likovno govorico zrelega moža v vsej moči izraziti.
Žuželka, ki v avtorju zbudi primaren vtis sveta, postane proustovska magdalenica, vsemu da smisel in kot nit splete v krog dva konca življenja. Umetnost človeka s filozofskimi in sociološkimi konstrukti vleče v svojo smer – narava končno s svojimi koreninami človeka z vso silo vrne k sebi in ga prevzame močneje kot kadarkoli prej.
Čudoviti svet žuželk Vinka Železnikarja nagovarja skozi vizualno lepoto, skozi čisto podobo brez umetnih tvorb, mimo znanstvenih pristopov nazaj k čudenju in k izhodiščem gledanja in videnja.

 Ana Škrlep

Comments are closed.