Jošt Franko: Vdova

Cikel fotografij Jošta Franka z naslovom Vdova je klasična reportaža, odlična v vseh pogledih. V današnjem času le redko naletimo nanjo, saj se je fotografi skoraj ne lotijo več. Kompozicijsko in vsebinsko je njegova zgodba zaključena celota, v kateri so posamezne fotografije modro izbrane, saj se v svoji pripovedi ne podvajajo, ampak se med seboj dopolnjujejo. Cikel tako ne potrebuje razlage, podnapisov ali opisov, saj so na vsaki podobi zajeti vsi pomembni pripovedni elementi. Naslov Vdova se v vsej svoji pomenski moči izrazi že na prvi fotografiji. Tehnično so fotografije tega cikla izredne še zaradi nečesa: v času, ko svet preplavlja digitalna fotografija in se klasični svet temnic umika, se je Jošt Franko vrnil prav tja. Izbral je klasični analogni fotografski aparat, snemal na kakovostne črno-bele filme, jih sam razvijal, pozorno izbiral posnetke in izdelal fotografije na klasični papir velikega formata. Tako je bil osebno navzoč pri vseh postopkih nastajanja posameznih del, ko je svetločutna snov na filmu in papirju odkrivala njegovo željo po osvetlitvi lastnega pogleda na njegovo staro mamo. Joštu Franku je v vsej pronicljivosti uspelo zgrabiti edinstveno življenjsko priložnost: zgodbo in model svoje reportaže je imel tako rekoč neprestano na dosegu roke — upodobil je življenje svoje stare mame. Mladenič, skoraj izjema v današnjem času, je zaznal zgled in pozitivno sporočilo življenja, ki se ne ozira v preteklost z grenkobo, se ne zapira vase, ampak sprejema novo življenje okrog sebe. Stara mama je sprijaznjena in pomirjena s svojo usodo, vdano, skromno in ljubeče spremlja življenje svojih potomcev in zanje skrbi.

Besedilo je kot povzetek pogovorov z g. Christopherjem Morrisom iz newyorške Agencije VII Photo ob odprtju razstav v Ljubljani in New Yorku zapisala Ana Škrlep.

Jošt Franko, rojen 31. marca 1993 v Ljubljani, je fotograf od leta 2007. Trenutno zaključuje drugi letnik Plečnikove gimnazije v Ljubljani. Leta 2007 se je včlanil v fotoklub Kamnik, da bi pridobil fotografsko znanje in tam ostal do začetka leta 2010. Leta 2008 je postal ustanovni član fotografske skupine Funtek znotraj Kulturnega društva Franca Jelovška Mengeš in s tem v svojem rojstnem kraju pomagal združiti skupino mladih fotografov. Skupaj s še dvema fotografoma je leta 2008 postavil razstavo Na ostankih mengeške industrijske dediščine v Galeriji klet. Prvo samostojno razstavo je naslovil Pot, ta je bila hkrati prva razstava v galeriji CikCak. Leta 2010 je na natečaju Slovenia Press Photo s ciklom Vdova zmagal v kategoriji Zgodba in ga razstavil v nekaterih galerijah po svetu.

[audio:http://www.kdfjm.si/wp-content/uploads/2011/02/vdova-symphony.mp3]

Vljudno vas in vaše prijatelje vabimo na odprtje fotografske razstave Jošta Franka: Vdova, ki bo v ponedeljek 21. junija 2010 ob 20. uri v Galeriji mežnariji na Trdinovem trgu 11 v Mengšu.
Razstava bo na ogled do 2. julija 2010, vsak dan med 16. in 19. uro, ob nedeljah in praznikih pa bo razstava zaprta.

www.jostfranko.com

Organizatorja: Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš in Mestni muzej Mengeš.

Razstavo so omogočili: TEHMAX trgovina in proizvodnja d. o. o., Župnija Mengeš in Primer, d. o. o.