Umetniki za Karitas – LIKOVNA RAZSTAVA

zaupam ti!
Vljudno vas vabimo na odprtje dobrodelne prodajne razstave,
v soboto, 1. avgusta 2009, ob 18. uri v Galerijo mežnarijo
na Trdinov trg 11 v Mengeš.
Razstava bo na ogled do 22. avgusta 2009, vsak dan med 18. in 20. uro,
ob nedeljah pa tudi med 9. in 11. uro.
V niz dobrodelnih prireditev, s katerimi smo sodelovali pri prizadevanjih slovenskih misijonarjev in pri nekajkratni pomoči številčnim slovenskim družinam, so v letu 2004 vstopili Umetniki za Karitas.
Vsako leto se zberejo v organizaciji Škofijske Karitas Koper na Sinjem vrhu na Primorskem.
Zelo bogata razstava v takrat ustanovljeni Jelovškovi galeriji na gradu Jablje je bil začetek našega dobrega sodelovanja.
Letos nas je z gospo Jožico Ličen, ki vodi ta projekt povezal mengeški župnik Janez Avsenik, da nadaljujemo dobro začeto delo.
Janez Škrlep
Rad te imam, zaupam ti! je moto 14. likovne kolonije in tudi Tedna karitas, ki ga obhajamo v novembru, kakor tudi vseh potujočih prodajnih razstav.
Od leta 1995, ko so se umetniki prvič zbrali na Sinjem vrhu, je sledilo veliko dogodkov, ki so v likovnem in dobrodelnem prostoru pustili številne sledi. V vseh katalogih je zapisanih 818 avtorjev s 1235 likovnimi deli in 140 prodajnimi razstavami. Podatka o darovanem času slikarjev, kiparjev, strokovnih sodelavcev in vseh drugih, ki skrbimo za udejanjanje ljubezni do bližnjega ni in ga tudi ne potrebujemo, le dela štejejo. In prav odkupljena dela so pomagala lajšati stiske družin, mater, otrok, mladih, zasvojenih, bolnih, ostarelih….
Pri Karitas pripravimo Pravilnik, kjer so začrtane vsebine in namen, vsako leto je podobno, vendar prav zaradi udeležencev in namena različne. Vsak umetnik prinese v skupino nekaj novega, povsem svojega. Karitas ne predpisuje teme likovnega ustvarjanja, vedno pa so udeleženci nagovorjeni z vsebino stiske za katero ustvarjajo. In tokrat so svoj talent in svoj čas darovali brezdomcem. Med vrsticami sem jim omenila svetopisemsko Priliko o izgubljenem sinu. Nastala
dela pričajo, da se je ta zgodba dotaknila tudi njih. Kulturni večer, ki ga pripravljamo skupaj z Radijem Ognjišče, da neposrednim udeležencem možnost, da spregovorijo o svojih pogledih in občutkih. Zanimivo je bilo prisluhniti njihovim besedam o smislu dobrote, ki jih v naši koloniji priganja, da slikajo s posebno vnemo, o njihovi odgovornosti, da z lepim in dobrim plemenitijo in spreminjajo družbo, predvsem
pa o zaupanju, ki je temelj vsega.
Dan odprtih vrat je bil podoben romanju. Prihajali so udeleženci prejšnjih kolonij, akademsko izobraženi in ljubiteljski
slikarji. Prinašali so svoja dela ali pa dobili platno, odšli na samoten kraj in v tišini narave prisluhnili sebi in drugim.
Ob vprašanju zakaj ta dan, odgovarjam: ?Karitas pomaga vsem ljudem, ne glede na narodnost, barvo, vero, izobrazbo, zato moramo in tudi smo odprti za vse ljudi, ki preko nas želijo pomagati.?
Sinji vrh je šele začetek poti, ki simbolizira pot učencev v Emavs. Potovanje prodajnih razstav je le drugo dejanje tega projekta, ki ni nič manj pomembno od kolonije same. Nastala dela se selijo iz kraja v kraj, z likovno in karitativno noto plemenitijo
vse, ki so jim voljni prisluhniti. Nagovarjajo tako, kot sta bila nagovorjena učenca na poti v Emavs. Le oči in srce je potrebno odpreti, da razumeš njihovo govorico.
Hvala, Boglonaj vsem!
Jožica Ličen
voditeljica projekta Umetniki za karitas
Umetnost je lahko neke vrste prevodnik, vez med umetnikom — ustvarjalcem in ?porabnikom? njegovih stvaritev.
Na koloniji Umetniki za karitas vez vsebuje še en vmesni člen. In prav ta daje koloniji svojo težo in pomen. Skratka, osmišljuje ustvarjalno druženje. Ta člen so ljudje, katerim je vsakoletna umetniška bira namenjena. Umetnik z umetnostjo išče pot do ljudi: nagovarja strokovno javnost, ljubiteljsko publiko in na karitasovih srečanjih posredno tudi vse tiste, katerim lahko umetnost pomaga. Umetnikova publika ima ljudi, ki jih pogosto prezremo, a zaradi njih se vse to dogaja. Karitas jih opazi… In prav oni postanejo moto druženja likovnikov
Kolonija Umetniki za karitas tako premore tisto ?več?. Premore možnost ?z umetnostjo pomagati?. Da bi ta umetnost resnično prišla med ljudi, so organizirane številne razstave in pripravljen je katalog. Da, projekt ima jasen in plemenit koncept, mnoge poti in neskončno število odprtih vrat. Umetnik potrebuje umetnost. Z njo zadovoljuje svoje želje in potrebe po likovnem izpovedovanju. Stvaritev, artefakt je tako rezultat, posledica likovnega razmišljanja. Snovanje je zaključen, ne pa dokončen proces, saj umetnost doseže svojo dokončnost šele v stiku z gledalcem. Dela, nastala na likovni koloniji Umetniki za karitas, dosežejo svojo dokončnost šele takrat, ko jih gledalec posvoji. In to z namenom… Umetnik pride z namenom… Gledalec ima namen… Namen je namenjen — za stisko. V besedi stiska je stisk — stisk iz notranjosti pa pomeni rojstvo umetnine. In z njo se začenja pot dobrote… In tu je še en stisk… Tokrat dlan stisne dlan in dotik toplote prinaša novo upanje… Ingmar Bergman je dejal: ?Prava umetnost je tista, ki v nas predrami kakšno čutečo struno.? Zaradi predramljenih čutečih strun je tudi letos na koloniji Umetniki za karitas nastajala umetnost. In zaradi predramljenih čutečih strun številnih ljudi, bo to druženje likovnih ustvarjalcev zazvenelo v veličastno simfonijo dobrote.
Anamarija Stibilj Šajn
likovna kritičarka,
strokovna sodelavka kolonije
Udeleženci XIV. mednarodne likovne kolonije, ki je bila avgusta 2008 na Sinjem vrhu:
Zalka Arnšek, Bogdan Čobal, Jana Dolenc, Robert Faganel, Zmago Jeraj, Silva Karim, Azad Karim, Mira Ličen Krmpotić, Marjan Miklavec, Albina Nastran, Blaž Šeme in Miha Žorž
Udeleženci za en dan in darovalci:
Jan Bartolj, Handi Behrič, Almira Benassi, Marija Bizjak, Silva Copič, Teja Curk, Ingrid Černe, Dajana Čok, Metka Čok, Vanja Čok, Metka Erzar, Leon Furlan, Vojko Gašperut Gašper, Bojana Glavan, Milena Gregorčič, Marinka Grohar Gatnik, Andrej Grošelj, Dana Ivančič, Stane Jarm, Simon Jugovic Fink, Marta Jakopič Kunaver, Otok, Tone Kavčič, Andrej Kosič, Štefanija Košir Petrič, Dragica Kovačič, Viktor Konjedic, Alenka Klemenčič, Vera Kofol, Zvonko Krapež, Marija Krašna, Polona Kunaver Ličen, David Ličen, Zdravko Luketič, Ivan Malavašič, Matej Metlikovič, Božica Miholič, Tončka Madon, Marija Maruša Maraž, Jana Mihelj, Vera Malič, Marjan Novak Slunjski, Janko Orač, Dejan Pandurević, Matej Pečenik, Sonja Povhe, Marija Prelog, Sonja Peroci, Tanja Poljšak Batistič, Jure Repenšek, Nande Rupnik, Ivan Stojan Rutar, Lan Rupnik, Maks Rupnik, Jožica Serafin, Vida Soklič, Adel Seyoun, Predrag Szilvassy, Janja Špacapan, Cvetka Šemrov, Rafko Terpin, Marjan Tršar, Veljko Toman, Mihaela Tihelj, Mira Uršič, Petra Ušaj, Olga Vozelj, Jelka Vižintin, Valentina Verč, Jožko Vodopivec, Alenka Zimic, Mili Zupančič, Andreja Žigo, RoziRad te imam, zaupam ti!

V niz dobrodelnih prireditev, s katerimi smo sodelovali pri prizadevanjih slovenskih misijonarjev in pri nekajkratni pomoči številčnim slovenskim družinam, so v letu 2004 vstopili Umetniki za Karitas. Vsako leto se zberejo v organizaciji Škofijske Karitas Koper na Sinjem vrhu na Primorskem. Zelo bogata razstava v takrat ustanovljeni Jelovškovi galeriji na gradu Jablje je bil začetek našega dobrega sodelovanja. Letos nas je z gospo Jožico Ličen, ki vodi ta projekt povezal mengeški župnik Janez Avsenik, da nadaljujemo dobro začeto delo.

Janez Škrlep

Rad te imam, zaupam ti! je moto 14. likovne kolonije in tudi Tedna karitas, ki ga obhajamo v novembru, kakor tudi vseh potujočih prodajnih razstav.

Od leta 1995, ko so se umetniki prvič zbrali na Sinjem vrhu, je sledilo veliko dogodkov, ki so v likovnem in dobrodelnem prostoru pustili številne sledi. V vseh katalogih je zapisanih 818 avtorjev s 1235 likovnimi deli in 140 prodajnimi razstavami. Podatka o darovanem času slikarjev, kiparjev, strokovnih sodelavcev in vseh drugih, ki skrbimo za udejanjanje ljubezni do bližnjega ni in ga tudi ne potrebujemo, le dela štejejo. In prav odkupljena dela so pomagala lajšati stiske družin, mater, otrok, mladih, zasvojenih, bolnih, ostarelih …

Pri Karitas pripravimo Pravilnik, kjer so začrtane vsebine in namen, vsako leto je podobno, vendar prav zaradi udeležencev in namena različne. Vsak umetnik prinese v skupino nekaj novega, povsem svojega. Karitas ne predpisuje teme likovnega ustvarjanja, vedno pa so udeleženci nagovorjeni z vsebino stiske za katero ustvarjajo. In tokrat so svoj talent in svoj čas darovali brezdomcem. Med vrsticami sem jim omenila svetopisemsko Priliko o izgubljenem sinu. Nastala dela pričajo, da se je ta zgodba dotaknila tudi njih. Kulturni večer, ki ga pripravljamo skupaj z Radijem Ognjišče, da neposrednim udeležencem možnost, da spregovorijo o svojih pogledih in občutkih. Zanimivo je bilo prisluhniti njihovim besedam o smislu dobrote, ki jih v naši koloniji priganja, da slikajo s posebno vnemo, o njihovi odgovornosti, da z lepim in dobrim plemenitijo in spreminjajo družbo, predvsem pa o zaupanju, ki je temelj vsega.

Dan odprtih vrat je bil podoben romanju. Prihajali so udeleženci prejšnjih kolonij, akademsko izobraženi in ljubiteljski slikarji. Prinašali so svoja dela ali pa dobili platno, odšli na samoten kraj in v tišini narave prisluhnili sebi in drugim.

Ob vprašanju zakaj ta dan, odgovarjam: “Karitas pomaga vsem ljudem, ne glede na narodnost, barvo, vero, izobrazbo, zato moramo in tudi smo odprti za vse ljudi, ki preko nas želijo pomagati”

Sinji vrh je šele začetek poti, ki simbolizira pot učencev v Emavs. Potovanje prodajnih razstav je le drugo dejanje tega projekta, ki ni nič manj pomembno od kolonije same. Nastala dela se selijo iz kraja v kraj, z likovno in karitativno noto plemenitijo vse, ki so jim voljni prisluhniti. Nagovarjajo tako, kot sta bila nagovorjena učenca na poti v Emavs. Le oči in srce je potrebno odpreti, da razumeš njihovo govorico. Hvala, Boglonaj vsem!

Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas

Umetnost je lahko neke vrste prevodnik, vez med umetnikom – ustvarjalcem in “porabnikom” njegovih stvaritev. Na koloniji Umetniki za karitas vez vsebuje še en vmesni člen. In prav ta daje koloniji svojo težo in pomen. Skratka, osmišljuje ustvarjalno druženje. Ta člen so ljudje, katerim je vsakoletna umetniška bira namenjena. Umetnik z umetnostjo išče pot do ljudi: nagovarja strokovno javnost, ljubiteljsko publiko in na karitasovih srečanjih posredno tudi vse tiste, katerim lahko umetnost pomaga. Umetnikova publika ima ljudi, ki jih pogosto prezremo, a zaradi njih se vse to dogaja. Karitas jih opazi… In prav oni postanejo moto druženja likovnikov.

Kolonija Umetniki za karitas tako premore tisto “več”. Premore možnost “z umetnostjo pomagati”. Da bi ta umetnost resnično prišla med ljudi, so organizirane številne razstave in pripravljen je katalog. Da, projekt ima jasen in plemenit koncept, mnoge poti in neskončno število odprtih vrat. Umetnik potrebuje umetnost. Z njo zadovoljuje svoje želje in potrebe po likovnem izpovedovanju. Stvaritev, artefakt je tako rezultat, posledica likovnega razmišljanja. Snovanje je zaključen, ne pa dokončen proces, saj umetnost doseže svojo dokončnost šele v stiku z gledalcem. Dela, nastala na likovni koloniji Umetniki za karitas, dosežejo svojo dokončnost šele takrat, ko jih gledalec posvoji. In to z namenom… Umetnik pride z namenom… Gledalec ima namen… Namen je namenjen — za stisko. V besedi stiska je stisk — stisk iz notranjosti pa pomeni rojstvo umetnine. In z njo se začenja pot dobrote… In tu je še en stisk… Tokrat dlan stisne dlan in dotik toplote prinaša novo upanje… Ingmar Bergman je dejal: ?Prava umetnost je tista, ki v nas predrami kakšno čutečo struno.? Zaradi predramljenih čutečih strun je tudi letos na koloniji Umetniki za karitas nastajala umetnost. In zaradi predramljenih čutečih strun številnih ljudi, bo to druženje likovnih ustvarjalcev zazvenelo v veličastno simfonijo dobrote.

Anamarija Stibilj Šajn, likovna kritičarka, strokovna sodelavka kolonije

Udeleženci XIV. mednarodne likovne kolonije, ki je bila avgusta 2008 na Sinjem vrhu: Zalka Arnšek, Bogdan Čobal, Jana Dolenc, Robert Faganel, Zmago Jeraj, Silva Karim, Azad Karim, Mira Ličen Krmpotić, Marjan Miklavec, Albina Nastran, Blaž Šeme in Miha Žorž

Udeleženci za en dan in darovalci: Jan Bartolj, Handi Behrič, Almira Benassi, Marija Bizjak, Silva Copič, Teja Curk, Ingrid Černe, Dajana Čok, Metka Čok, Vanja Čok, Metka Erzar, Leon Furlan, Vojko Gašperut Gašper, Bojana Glavan, Milena Gregorčič, Marinka Grohar Gatnik, Andrej Grošelj, Dana Ivančič, Stane Jarm, Simon Jugovic Fink, Marta Jakopič Kunaver, Otok, Tone Kavčič, Andrej Kosič, Štefanija Košir Petrič, Dragica Kovačič, Viktor Konjedic, Alenka Klemenčič, Vera Kofol, Zvonko Krapež, Marija Krašna, Polona Kunaver Ličen, David Ličen, Zdravko Luketič, Ivan Malavašič, Matej Metlikovič, Božica Miholič, Tončka Madon, Marija Maruša Maraž, Jana Mihelj, Vera Malič, Marjan Novak Slunjski, Janko Orač, Dejan Pandurević, Matej Pečenik, Sonja Povhe, Marija Prelog, Sonja Peroci, Tanja Poljšak Batistič, Jure Repenšek, Nande Rupnik, Ivan Stojan Rutar, Lan Rupnik, Maks Rupnik, Jožica Serafin, Vida Soklič, Adel Seyoun, Predrag Szilvassy, Janja Špacapan, Cvetka Šemrov, Rafko Terpin, Marjan Tršar, Veljko Toman, Mihaela Tihelj, Mira Uršič, Petra Ušaj, Olga Vozelj, Jelka Vižintin, Valentina Verč, Jožko Vodopivec, Alenka Zimic, Mili Zupančič, Andreja Žigo, Rozi Žnidaršič.

Odprtje dobrodelne prodajne razstave je bilo v soboto 1. avgusta 2009 ob 18. uri v Galeriji mežnariji na Trdinovem trgu 11 v Mengeš.

Razstava bo na ogled do 22. avgusta 2009, vsak dan med 18. in 20. uro, ob nedeljah pa tudi med 9. in 11. uro.