IV. Festival otroške poezije

IV. Festival otroške poezije je potekal 22. maja 2009 ob 17. uri pri razvalinah kapele sv. Lovrenca na Gobavici.

29. maj je rojstni dan slovenskega pisatelja, klasika Janeza Trdine, ki je že v mladosti skrbno prisluhnil bogatemu izročilu slovenskega človeka, ki je v bogati poeziji legend, bajk, povesti in pesmi ohranil tisočletno samobitnost našega naroda. Trdina je skozi celo življenje to silno bogastvo raziskoval in globoko prevzet zapisoval in nadgrajeval. Drug tak vzor je tudi Mengšan Ivan Vesel Vesnin, pisatelj, dramatik, pesnik in prevajalec. Kot ravnatelj postojnske osnovne šole je objavil strokovni članek o pomenu poezije v osnovni šoli. »V poeziji prevladujeta čustvo in domišljija in ravno to dvoje je v otroku najmočnejše. Če ni čustev ne koristi dosti umska izobrazba in če se v človeškem srcu ne vzbudi občutek za lepo in sveto, ne rodi dosti sadu izobrazba, mislečega človeka.« zapiše v tej razpravi Ivan Vesel Vesnin.

Terminski načrt projekta:
10. april 2009 – vabila k sodelovanju osnovnim šolam Mengeš, Preserje, Domžale, Trzin, Vodice, Kamnik, Komenda
6. maj 2009 – zadnji rok oddaje pesmi, kratke proze na naslov Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš, Slovenska cesta 30, 1234 Mengeš ali info@kdfjm.si
13. maj 2009 – obvestilo šolam in avtorjem o izboru za nastop na festivalu
22. maj 2009 – festival.

Vsi sodelujoči na festivalu so dobili spominske majice in priznanja. Mentorji so dobili potrdila o mentorstvu in sodelovanju. Izbrane pesmi in prozna dela bodo objavljena v posebni publikaciji.

IV. Festival otroške poezije je potekal v sodelovanju z Mestnim muzejem Mengeš in Osnovno šolo Mengeš

Pesmi, ki so nastale za IV. Festival otroške poezije.