Fotografska razstava: Jošt Franko – Pot

Fotografije Jošta Franka so nastale med enomesečnim potovanjem po Avstraliji. Pot in prostranost sta vodilna motiva razstave črno-belih fotografij, ki govorijo o navzočnosti in odsotnosti človeka, njegovih dejanj in zaznav.

Pot in njena razpotja so odsev navdušenega opazovanja razsežnosti sveta in hkrati simbol iskanja mladega človeka v življenju. Razpotja na poti so zgovorni znaki iskanja; gre tako za iskanje v življenju kakor za iskanje v izbiri posnetka in ustrezne kompozicije. Preseneti načrtna odsotnost človeka, ki poudari pomen lástnosti izbire in samostojnosti odločanja o življenjski poti, ki jo ubira mladi fotograf. Odsotnost človeka je zgolj dejanska, saj narava jasno pripoveduje o njegovi navzočnosti v mnogih elementih. Dolžina poti in neskončnost obzorja kažeta številne možnosti, ki ga v mladostni zagnanosti hkrati plašijo in navdušujejo; presune ga prav to, kar mnoge odbija. Obzorje je v teh delih simbol širine duha in ločnica med človeku razumljivim in nedoumljivim, o čemer zgovorno pripoveduje nebo. Nebo je kot tok misli; lahko je nočno, oblačno ali jasno. V življenju mladega človeka se včasih zdi, da se ta meja zabriše in oba svetova se povežeta. To mističnost začutimo v delih, kjer prašne meglice skrivnostno zastirajo jasen pogled in odpirajo prosto pot pravljičnemu.

Jošt Franko je bil rojen 31. 3. 1993, živi in ustvarja v Mengšu. Tu je zaključil osnovno šolo, v Ljubljani obiskuje gimnazijo in se ob šolanju resno posveča fotografiji. Je član fotografske skupine Funtek, ki deluje v okviru Kulturnega društva Franca Jelovška Mengeš. Sodeloval je že na več skupinskih razstavah.


Fast Tube by Casper

Galerija CikCak je v Mengšu in širši okolici prva galerija na prostem. Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš tako umetnosti odpira pot in pogled ves čas vsak dan.

Odprtje fotografske razstave Jošta Franka je bilo v soboto 14. februarja 2009 ob 17.00 pri Galeriji CikCak na Trdinovem trgu 4 v Mengeš.

Razstava bo na ogled do 21. aprila 2009 vse dni ves čas.

Razstavo so omogočili: Primer d.o.o., TEHMAX trgovina in proizvodnja d.o.o., Občina Mengeš.