Predstavitev knjige Umik čez Ljubelj, maj 1945 v Dobrepolju

Predstavitev knjige Umik čez Ljubelj, maj 1945 v Dobrepolju je za nami. Prišlo je veliko mojih sofaranov, ki so med sorodniki imeli tako civilne kot vojaške begunce. Dobrepolje je v juniju 1945 bilo ob 287 fantov, Struge pa ob 112. Takrat se je Dobrepolja prijel vzdevek – dolina črnih rut.
Prisotni smo bili vsi souredniki. Na odru pa se nam je pridružil domobranski veteran Janez Šporar, katerega pričevanje bo še dolgo časa odmevalo. Razkril je med drugim, kako ga je konec maja 45 prišel snubit v vojaško bolnico v Celovcu sam France Bučar in ga vabil v jugoslovansko “bolnico”. V tistih dneh so šli transporti pod pretvezo, da gredo v Italijo, naravnost Titu v roke. Ta se je v zameno za vse begunce – tudi civilne – odpovedal Koroški. Slednjih prb. 7000 je z intervencijo obranil Valentin Meršol, da jih niso poslali za domobranci nazaj.
Obenem pa smo izpostavili prisotno Ido Meglen, ki se je prav tako umikala čez Ljubelj kot civilistka in bila vrnjena s fanti v Teharje. Tam jo je rešila amnestija.
Program so popestrili dobrepoljski fantje, ki so s tremi narodnimi pesmimi odzvanjali stiske mladih v tistem času.
Razstava ostaja na ogled še en teden v videmski knjižnici v Jakličevem domu.
Nihče od nas noče spreminjati zgodovine. Ta ostaja še vedno le ena in ista. Le zapisati jo bo treba malo bolj resnici na ljubo.

Tamino Petelinšek