Sveta dežela / Terra sancta, zbirka razglednic Marka Korenčana

Vljudno Vas in Vaše prijatelje vabimo na odprtje razstave starih razglednic Marka Korenčana, ki bo v sredo, 4. aprila 2018, ob 19.30 v Galeriji mežnariji na Trdinovem trgu 11 v Mengšu. Razstavo si bo mogoče ogledati do sobote, 14. aprila 2018, vsak dan med 17. in 19. uro. Ob nedeljah in praznikih bo razstava zaprta.

Zajetna in v marsičem izjemna je zbirka razglednic iz Svete dežele, ki jih je skozi leta zbiral prijatelj Mestnega muzeja Mengeš Marko Korenčan. V to zbirko je uvrstil tudi neposredno vplivno območje Svete dežele: Sinaj, Egipt in Damask. Skozi pettisočletno zgodovino so se v tem prostoru vrstili za človeštvo izjemno pomembni dogodki in ga zato imenujemo Sveta dežela, Terra sancta.
Razstava v Galeriji mežnariji nima namena in ne more podrobno ali celostno predstaviti te dežele, kaj šele njene svetosti. Naj bo skromna pozornost do dežele in ljudi, ki v njej živijo – Arabcev, Judov in peščice Evropejcev. Za vse je ta dežela Sveta, nekaterim pa je tudi domovina. V času, ko se ponekod v Sloveniji razplamteva antisemitizem, naj bo naša razstava skromen, a odločen ne bednim ostankom nevarnih totalitarnih ideologij in njihovih grozovitih posledic, ki so pogubne tudi za slovenski narod.
Razstava naj bo izraz pokončne drže do svetega, ko mnogim ni nič sveto, ko prostaški pohlep skruni dostojanstvo Slovencev in pustoši našo domovino in dediščino.
Zbirka razglednic Sveta dežela zbiralca Marka Korenčana ni navadna zbirka, do katere bi imeli zgolj spoštljiv in estetski odnos, temveč je zbirka, ki jasno govori o trdni veri, o lepem in dobrem, o ljubezni, o neizmernem trpljenju, o Jezusu Kristusu, o Bogu.
Janez Škrlep