Marta Jakopič – Kunaver – slikarska razstava Ecce Homo

In zdaj visiš tu …
brez rok, samo štrclji
kot rogovile silijo kvišku.
Nekdo ti je v onemoglem besu
polomil roke.
Nekdo je obupal nad LJUBEZNIJO.
Na, vzemi moje roke!
Dlani za krike žebljev.
Prste, da oklenejo druge prste.
Pesti, da se razklenejo v daritev.
Roke, da se sklenejo v molitev.

Umetnostni kritik prof. dr. Milček Komelj o njenem ustvarjanju med drugim pravi: “Marta Kunaver sodi v krog danes vse bolj živega preroda religiozne umetnosti, kjer je znana in upoštevana ustvarjalka, a obenem jo njene kvalitete in radoživi izraz vidno umeščajo tudi v siceršnjo podobo našega sodobnega slikarstva.”

In Marko Pogačnik: “Je ena redkih umetnic pri nas, ki nadaljuje večstoletno tradicijo slovenske cerkvene umetnosti. Pri tem je pomembno, da z visoko likovno kvaliteto pomaga vzdrževati sodobno slovensko sakralno umetnost na ravni, ki jo je dosegla moderna umetnost …”

Rojena v Ljubljani. Arhitektka in slikarka. Po diplomi na arhitekturi je bila več kakor deset let v svobodnem poklicu, nato je začela ustvarjati. Delala je specialko pri prof. A. Jemcu na ALU.

Njena sakralna dela najdete po vsej Sloveniji in na tujem: barvna okna, mozaiki, oltarne slike in križevi poti. Za oba papeževa obiska je poslikala vratca za tabernakelj. Je članica mednarodne organizacije za sakralno umetnost SIAC. Za svoje slikarske stvaritve je prejela več mednarodnih nagrad in priznanj. Kot slikarka je imela prek 70 samostojnih in skupinskih razstav v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Poljski in Španiji. Objavlja članke z umetnostnega področja, za svojo poezijo pa je bila dvakrat nagrajena v Trstu.

Odprtje prodajne razstave je bilo v soboto, 15. malega travna 2000, ob 19.45 v Galeriji mežnariji na Trdinovem trgu 11 v Mengšu.

Razstava je bila na ogled do 6. velikega travna 2000 vsak dan od 17. do 19. ure, ob nedeljah od 9. do 11. ure in od 17. do 19. ure. Na Veliko noč je bila galerija zaprta.

Razstavo sta omogočili: Župnija Mengeš in Občina Mengeš.