Romanje na Šmarno goro 2014

VabiloSmarnaKDFJM2014

Znamenita zmaga nad Turki v bitki pri Sisku 22. Junija 1593 je razlog za vsakoletno romanje na ta dan, na praznik svetega Ahaca, na Šmarno goro. Letos smo romanje prestavili na soboto 21. junija, ker smo v nedeljo v Mengšu slovesno obhajali praznik svetega Rešnjega telesa .

Kot vsako leto smo se zbrali v mengeški cerkvi, kjer smo se priporočili Bogu za srečno pot, na katero nas je z molitvijo pospremil upokojeni duhovnik Štefan Babič. Že po tradiciji se nam v Mengšu pridruži šmarnogorski mežnar Franci Špenko. Po zložni hoji mimo nekdanje opekarne, čez Dobeno mimo rašiškega stolpa smo se spustili v Povodje in se nato povzpeli na Goro. Letos smo šli bolj po zložni poti, saj je bila naša stezica zaradi po žledu upustošene gmajne neprehodna. Na gori so se nam pridružili župnik Janez Avsenik, mengeški pritrkovalci in romarji, ki so prišli z Dobena ali po številnih drugih poteh, ki vodijo iz Mengša,Tacna, Šmartnega ali Zavrha. Najmlajši je pripešačil Pavel, star komaj tri leta.

Pri slovesni maši, h kateri nas je povabilo mogočno pritrkavanje, ki ga je vodil gospod Franc Blejc s Stanetom Šimencem in Ano Pišek, ta velikega pa so gonili Marjan Vrhovnik, Franc Flerin ter Tone in Peter Kosec. Zbralo se nas je okrog pedeset. Bilo je prisrčno slovesno. Ob koncu maše sem povabil vse navzoče, da naj imenitna zmaga nad Turki pred dobrimi petsto leti opogumi vse, da premagamo tudi janičarje, ki nam zdaj v naših časih groze z zapravljanjem in uničenjem vsega, kar nam je sveto – naš narod in domovino. Posebej smo bili veseli naših romarjev, ki so prišli iz Trzina, Šmarce, Utika, Topol in Dobena.

Josip Novak je v svoji knjigi Šmarna gora, ki je izšla leta 1928 in bila natisnjena v Jugoslovanski tiskarni v Ljubljani zapisal, da so na praznik svetega Ahaca romali na Šmarno goro romarji iz Mengeške fare. Iz te velike fare je nastalo veliko fara, zato bi bilo prav, da se nam pridružite prihodnje leto v ponedeljek 22. junija romarji iz vseh krajev nekdanje mengeške fare.

Romanje na pobudo Mestnega muzeja Mengeš organizira Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš in Župnija Mengeš.

Mengeš, 23. 6. 2014

Zapisal Janez Škrlep