Janko Testen (1897‒1984 )

31. avgusta 1897 se je v Loki pri Mengšu rodil slovenski slikar Janko Testen.

S 16. letom je odšel v samostan v Zadar in kot frančiškanski brat deloval v številnih dalmatinskih samostanih od Dubrovnika, Cavtata, Orebiča, Kune, Krpnja pri Šibeniku do Kamporja na otoku Rabu, kjer je 7. januarja leta 1984 umrl.

Njegovo slikarstvo je izredna in svojevrstna ekspresionistična likovna govorica, tenkočuten izraz doživljanja narave, ljudi, odrešenjskih skrivnosti in umetnikove globoke pobožnosti.

Testen je slikar samouk, ki se v svojem dolgoletnem ustvarjalnem obdobju sicer srečuje z akademskimi normami likovnega izražanja, vendar se, prežet z globokim mističnim doživljanjem, v barvah in kompoziciji najpogosteje podreja le zakonitostim navdiha.

Številna njegova dela hranijo zasebne zbirke po Evropi, predvsem v Nemčiji, nekaj tudi v Sloveniji, veliko pa jih je v samostanih, kjer je kot brat Ambrož deloval – največ v Zadru in v galeriji Testen v cerkvi sv. Eufemije v  Kamporju na Rabu.

Janez Škrlep

Odprtje slikarske razstave je bilo v četrtek, 27. septembra 2007, ob 19.30 v Galeriji mežnariji na Trdinov trg 11 v Mengšu.

Razstava je bila na ogled do 6. oktobra 2007, vsak dan med 18. in 20. uro, ob nedeljah in praznikih pa je bila zaprta.

Organizatorji: Mestni muzej Mengeš, Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš, Kulturno društvo Antona Lobode Loka pri Mengšu