Nace Perne – Kozolci in drugi kozli na Slovenskem skozi fotografski objektiv

»Krepko stoji v svoji čisti gradnji kozolec, spomenik slovenskega ljudskega stavbarstva,« je zapisal arhitekt, prof. Marjan Mušič, v svoji knjigi Arhitektura slovenskega kozolca leta 1970.

Žal je kozolec le še spomenik, ki stoji vedno manj krepko, ker izgublja svojo osnovno funkcijo sušenja in shranjevanja krme in drugih pridelkov (žita, fižola, praproti za steljo itd). Premalo se zavedamo kulturnega in nacionalnega pomena kozolca, ki je edinstven na svetu in propada pred našimi očmi ter se umika gradnjam, ki vsiljivo in grobo uničujejo našo kulturno krajino samo zato, da si brezobzirni dobičkarji polnijo žepe. Saj ni treba hoditi daleč, le ozrite se naokrog.

Ko sem nekoč rinil v breg nekje na Dolenjskem, da sem posnel neki toplar, me je nazaj grede vprašal domačin, ki je videl, da sem se vrtel okoli kozolca, zakaj ne fotografiram njegove hiše, ki ima tako lepo sliko pod verando. Le kaj sem videl na že načetem kozolcu?

Srčno upam, da bodo obiskovalci po ogledu razstave videli kozolce tudi v naravi.

Nace Perne

Nace Perne je bil rojen leta 1944 v Trzinu, ki je bil takrat še v mengeški fari. S sedmimi leti se je družina preselila na Črnuče. Šolal se je na Črnučah in v Ljubljani. Leta 2004 se je upokojil kot geodet.

S prvim kozolcem se je srečal že v Trzinu, saj so imeli pri Fajdigu, kjer so stanovali, na dvorišču »plajš« (kozolec s plaščem), ki je bil otrokom vrtec in igrišče v enem.

S fotografskim aparatom išče kozolce že 13 let in vse bolj spoznava, da je še vedno na začetku. Še odkriva sive lise na karti Slovenije, ki jih mora raziskati, in vsaj na diafilmu ohraniti kozolce, dokler še stoje.

Odprtje fotografske razstave je bilo v soboto, 24. maja 2008, ob 20.00 v Galeriji mežnariji na Trdinovem trgu 11 v Mengšu.

Razstava je bila na ogled do 7. junija 2008 vsak dan med 17. in 19. uro, ob nedeljah in praznikih pa je bila zaprta.

Organizatorja: Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš in Mestni muzej Mengeš.

Razstavo sta omogočili: Občina Mengeš in Župnija Mengeš.