Umetniki v upanju na boljše čase

Na pobudo in povabilo slikarke Marte Jakopič Kunaver so številni slovenski umetniki prispevali svoje likovne stvaritve za prodajo v pomoč veliki družini, ki živi v Kropi. Naloga Galerije mežnarije, ki takšno dobrodelno akcijo gosti že drugič, je, da prodajo umetniških del čim uspešneje izpelje, pobudo pa so tokrat dali umetniki sami. Njihova pripravljenost, da z delom svojih rok nekomu izboljšajo življenje, je zato še toliko bolj dragocena. Ne vemo, kako solidarni so umetniki drugod po svetu, slovenski umetniki pa so razumevajoči in radi pomagajo, ko so povabljeni k humanitarnemu sodelovanju. Ena največjih darilnih akcij slovenskih umetnikov je zagotovo tista ob odprtju novega Kliničnega centra v Ljubljani. Danes se komaj še spomnimo, kaj so za žlahtno oplemenitev novih prostorov pomenila številna podarjena umetniška dela, ki so nepogrešljiv sestavni del bolnišnice še danes.

Danes so likovna dela zbrana v Mengšu. V druge kraje Slovenije so posredovana zato, da s prodajo pridejo na stene stanovanj ali poslovnih prostorov. Umetnine so danes že del nujne stanovanjske opreme in nudijo silno zadovoljstvo, tako kot vse na kar se navežemo in imamo radi.

Seveda pa so umetnine, naj bodo še tako majhne in drobne, vedno tudi naložba. Običajno svoja dela ocenijo umetniki sami; ovrednotijo vloženi material, delo in umetniško uspelost izdelka. Da so cene med posameznimi deli in umetniki čim bolj usklajene, se običajno za prodajo na dražbi cene izvedensko uravna in v prid kupcem zniža na bolj vabljivo mnogo nižjo izhodiščno nakupno ceno (vsaj za 30 % ali več). Potrebno je le še to, da nam je ponujena in seveda tudi kupljena umetnina všeč. To, da nam je umetnina blizu in da v njej vedno vidimo kaj novega, je bistveno. V našem primeru je šel denar, odštet za umetnino, v pomoč bližnjemu. Vez z umetnino je zaradi tega lahko še toliko intimnejša!

Mirko Juteršek

Nekaj prijetnega, toplega, svetlega in nebeškega nas prevzame, kadar brezpogojno in brez nerganja naredimo kaj dobrega. Manj ko je naše dejanje deležno javne hvale, večjo vrednost ima. Stiske ljudi se grmadijo. Nevarno je, da odrevenijo v strahu in malodušju in da nasedejo »nosilcem napredka«, ki žive na račun njihove bede in stiske.

Kaj narediti? Umetniki so že naredili, dajmo, naredimo še mi.

Janez Škrlep

Razstavljena dela so podarili: Jože Bartolj, Ciril Hočevar, Marta Jakopič Kunaver, Janko Kastelic, Polona Kunaver Ličen, David Ličen, Mira Ličen Krmpotić, Tatjana Luznik Škufca, Matej Metlikovič, Stipe Miličić, Branko Simčič, Matevž Škufca

Za sodelovanje se iskreno zahvaljujemo avtorjem likovnih del in likovnemu kritiku prof. dr. Mirku Juteršku.

Dobrodelna prodajna razstava v Galeriji mežnariji je bila odprta od 13. do 24. decembra 2002 vsak dan od 17. do 19. ure, ob nedeljah pa tudi med 9. in 11. uro.

Kulturni program ob odprtju so oblikovali člani komorne skupine Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani pod vodstvom prof. Tineta Goreža.

Razstavo sta omogočili Župnija Mengeš in Občina Mengeš.