“Cvetoče mesto” Marte Jakopič Kunaver

Marta Jakopič Kunaver

Rojena v Ljubljani. Že med študijem arhitekture na FAGG se je veliko ukvarjala z grafičnim oblikovanjem – plakati, knjižno opremo in ilustracijo. Po več kakor desetih letih dela kot svobodna arhitektka je začela ustvarjati na slikarskem področju in se lotila študija specialke pri prof. A. Jemcu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Na podlagi svojih ustvarjenih del je bila leta 1988 sprejeta v Društvo slovenskih likovnih umetnikov DSLU, pozneje v Društvo umetnikov Ljubljane, hkrati pa je bila članica SIAC – Société Internationale des Artistes Chrétiens. Zdaj ustvarja kot svobodna likovna umetnica. Posebno je uspela z barvnimi okni (vitraji), ki krasijo cerkve, kapele in druge javne, tudi posvetne prostore v Sloveniji, Avstriji in Italiji. Njeno delo so prav tako križevi poti v Sloveniji in Avstriji, Križani v Plečnikovi cerkvi v Šiški, oltarna slika v cerkvi v Gabrovici in mozaik Svetih treh kraljev na Sveti gori pri Gorici. Leta 1996 je ob obisku papeža Janeza Pavla II. poslikala vsa štiri vratca tabernaklja za papeževo maševanje v Ljubljani. Poleg njenih slikarskih del v javnih prostorih v domovini jih je še nekaj, ki krasijo cerkve in kapele v tujini.

Umetnica je imela doslej več kakor sto samostojnih in skupinskih razstav doma in na tujem, med drugim v Avstriji, Italiji (La Pigna v Rimu in v Trstu), Španiji (v Barceloni v okviru mednarodnega kongresa SIAC in v Bilbau), septembra 1993 je sodelovala na mednarodni razstavi sakralne umetnosti v Krakovu, leta 2004 na Finskem (skupinska razstava slovenskih umetnikov) in na Polyphonie 2007 – razstava slovenskih umetnikov v okviru Kultur via Europa na Dunaju in St. Georgnu. Slikarka objavlja svoje članke s področja umetnosti. Poleg proze se uveljavlja s poezijo, za katero je bila v Trstu dvakrat nagrajena.

Marta Jakopič Kunaver je članica Kulturnega društva Franca Jelovška Mengeš. Živi in dela v Ljubljani.

 

 

Odločenost za lepo in dobro se v življenju in delih slikarke Marte Jakopič Kunaver izraža v žarečem plesu barv, barv vseh letnih časov, neštetih juter in večerov. Njen način ustvarjanja, kakor pravi sama, je »spontan, fantazijski, brez skic in priprav«.

V albumu njenih slik je kakor »med koncertom barv in oblik, ritmov, melodij in harmonij, v prepletu rdeče, modre in zlato rumene, v labirintih celoto povezujoče risbe in v bleščavici presketajočih vzorcev, žgoli barvitost in razigrano prepeva sijoča luč in zdi se, kot da slikarka na tej poti nima časa, da bi se zamislila in ustavila«. Tako je v njeni monografiji zapisal Milček Komelj. In vendar menim, da ima prav resnični svet temeljni vpliv na slikarkino domišljijsko ustvarjanje – vsa resničnost, ki jo razveseljuje, skrbi, žalosti ali do globin duše pretresa, je vzgib za odrešujoče, veselo in igrivo stvariteljstvo.

Marta Jakopič Kunaver s svojim slikarstvom in drugim svojim početjem s srečo v očeh, zanosom in globokim čutenjem, kakor da ne more in noče drugače, vse na svoj spodbujajoči način neutrudno obrača k dobremu in dobrodelnosti. Mi, ki smo tu, in mnogi, ki jih tu ni, vemo za to, saj smo bili sprejeti v njeno Cvetoče mesto.

Janez Škrlep

 

Odprtje slikarske razstave Marte Jakopič Kunaver in predstavitev njene monografije Cvetoče mesto je bilo v torek, 31.5.2011 ob 20:00, v Galeriji mežnariji.  Monografijo Cvetoče mesto je mogoče kupiti v času ogleda razstave vsak dan med 18. in 20. uro do torka 10.6.2011. Ob nedeljah in praznikih je razstava zaprta.