Antonija Baksa Srnel – Rožne slike

Reči, da rožne slike Antonije Baksa Srnel izpričujejo pretanjen posluh za lepoto cvetja, je premalo. Prav tako ni dovolj reči, da iz cvetov sestavlja slikarske kompozicije, v katerih cvetni lističi privzamejo vlogo »mozaičnih kock«, njena ustvarjalna domišljija pa jim daje novo estetsko vrednost in vsebino. Rožne slike so več kakor to. So izviren vizualni zapis poetičnega videnja sveta, likovni pendan njeni poeziji, ki poskuša ujeti in očuvati krhkost življenja. Na papirju zaživijo kot lirični, včasih skicozni utrinki vsakdanjika, hudomušne domislice, navdih srečnega trenutka ali nenadno razodetje skritega pomena neke vegetabilne oblike. Drugič spet jih razbiramo kot simbole, v njih slutimo intimna sporočila, ki so se v dolgotrajnem procesu snovanja izoblikovala v skrivnostno cvetlično podobo.

Avtorica suvereno preigrava široko paleto likovnega izraza od jasno prepoznavne figuralike do meja abstrakcije in marsikdaj smelo spodbuja gledalca, da sam izlušči vsebino upodobitve. V harmonično ubranih barvnih sozvočjih dobijo cvetni koški, lističi ali prašniki novo vlogo in pomen, novo lepoto in izraznost, uzrto v njihovi naravni dekorativnosti in oplemeniteno z izbrušenim občutkom za likovno preobrazbo. Umetniška intuicija, ki vodi Antonijo Baksa Srnel, se napaja v žal, danes vse redkejši sposobnosti videnja. Pri tem seveda ne gre samo za zmožnost zapažanja bogastva cvetličnih oblik, ki nam jih postavlja pred oči narava, temveč za dragoceno sposobnost ugledati skrito lepoto, ki jo je mogoče izvabiti iz njih. V času, ki nam s svojim ponorelim ritmom skorajda ne dopušča več, da bi gledali in videli, ko postajamo vse bolj slepi in otopeli, nas rožne sike nevsiljivo in duhovito učijo gledati. Zaznati, začutiti in videti večplastno, mnogoobrazno lepoto narave in iskrivo, neizčrpno moč umetniške ustvarjalnosti. Še več. S toplino, ki je ujeta v subtilnih kompozicijah, nas opominjajo na prastaro resnico, ki jo je v Malem princu tako preprosto ubesedil Antoine de Saint-Exupéry: «Kdor hoče videti, mora gledati s srcem.«

Dr. Tine Germ

Odprtje prodajne razstave slik je bilo v soboto, 3. aprila 2004, ob 19.45 v Galeriji mežnariji na Trdinovem trgu 11 v Mengšu.

Razstava je bila na ogled do 24. aprila 2004, in to vsak dan med 17. in 19. uro, ob nedeljah in praznikih pa je bila zaprta.

Kulturni program sta oblikovala slikarka in pesnica Antonija Baksa Srnel in citrar Aleksander Primc.

Razstavo sta omogočili Občina Mengeš in Župnija Mengeš.