Janez Šibila – Oltarji in cvetje

Janez Šibila se izraža z olji in akvareli. Njegov dolgoletni, lahko bi rekli življenjski, cilj je vpet v raziskovanje barvnih učinkov, barvne prefinjenosti in njene “sposobnosti”, da realni svet, zlasti naravo, ki ga obkroža, prizadevno proučuje in občuduje. “Premakne”, povzdigne jo v poduhovljeno barvno vizijo s posebno svetlobo. Slikarja lahko spremljamo od zgodnjih del, npr. Zelene jabolke, skozi obdobje pozornosti na človeški lik, portret ali pejsaž, s katerimi je umetnik gradil svoj svet z barvnimi harmonijami. Njegov začetni realizem lahko opazujemo prek reminiscenc na Tintoretta (svetlobna poduhovljenost), na Cézanna (kompozicija slike), Renoirja (v smislu barvnega hedonizma), prek vzorov pariške šole, mojstrov 20. stoletja in severnoevropskega ekspresionizma. Tuja mu ni bila niti socialna motivika, bližji pa so mu bili motivi, ki so ponujali lirično ekspresijo. Že v zgodnejših delih je imel umetnik značilno lastno izražanje, svoj duktus, svoj svet barvnih skladnosti, ki jih je izpopolnjeval in razvijl skozi leta. Zlasti v akvarelih iz 90. let je značilna vibrantna atmosfera, ki jo diskretno izžareva bogastvo barvnih odtenkov. V to obdobje sodi njegov akvarel Kamen modrosti, delo v čisti barvni govorici brez predmetne deskripcije. To delo je pri vrhu lestvice umetnikovega napredovanja od začetnih Zelenih jabolk.

Očitna je Šibilova težnja, da na slikarski način, z barvami in odnosi med njimi, izrazi spiritualnost, duhovni odnos do notranjih vrednot. Kakor pravi sam, stremi k višjim, “večnim” vrednotam in resnicam. V zadnjih letih izbira tudi ustrezne teme: sakralno arhitekturo, njeno notranjost in posamezne zanj zanimive motive. Upodabljanje je realistično, toda večkrat v barvni gami in svetlobi, ki sta navdahnjeni z občutki neminljivosti.

dr. Maja Vetrih

Odprtje razstave slik je bilo v petek, 15. sušca 2003, ob 18.45 v Galeriji mežnariji na Trdinovem trgu 11 v Mengšu.

Razstava je bila na ogled do 23. sušca 2003, in to vsak dan od 17. do 19. ure, ob nedeljah pa tudi od 9. do 11. ure.

ŽIVLJENJEPIS: Janez Šibila se je rodil leta 1919 v Novi vasi pri Markovcih pri Ptuju. Osnovno šolo je končal v domačem kraju. Že v otroških letih je živel v tesni povezanosti z naravo, kar je vplivalo na njegovo življenjsko usmeritev. Po končani meščanski šoli na Ptuju so mu razumevajoči učitelji te šole priskrbeli denarno podporo za nadaljnje šolanje v Zagrebu – umetna obrtna šola in nadaljevanje študija na akademiji likovnih umetnosti, smer kiparstvo. Zaradi vojne je študij leta 1941 prekinil in ga leta 1942 nadaljeval na dunajski akademiji likovnih umetnosti kot izredni študent v slikarski šoli pri prof. H. Dimmlu. Po vojni leta 1946 je na zagrebški akademiji nadaljeval študij slikarstva pri prof. Marjanu Detoni. Študij slikarstva je končal na ljubljanski akademiji na specialki prof. G. Stupice leta 1950. Služboval je kot likovni pedagog na srednjih in osnovnih šolah. Po upokojitvi živi in največ dela v Podutiku. Naslov: Podutiška cesta 252, 1000 Ljubljana.

Razstavo sta omogočili: Župnija Mengeš in Občina Mengeš.