Polona Kunaver Ličen in David Ličen – Svet domišljije

Hrepenenja

Svet pravljic in zgodb, ki prepreda dela Polone Kunaver Ličen, je svet hrepenenja po brezskrbnosti otroštva, iskanja varnosti in hotenja po ponovnem srečanju in oživljanju njegove preprostosti in lepote. Nastale pravljice so spodbudili spomini s potovanj in kot take izpovedujejo navdušenje nad lepotami drugačnega življenja. Kot pomnenja iz otroških let ali sanj se razvijajo v duhovito, nadrealno fantazijsko podobo ali s svojo preprostostjo pripovedi le sporočajo utrinke želja in hotenj … Barvno svežo in radoživo ilustracijo spremlja tekst, ki poskuša s svojimi vsebinskimi poudarki poučiti – njegovi vodilni misli ponavadi sledi nauk. Nastopajoči v njenih zgodbah, v katerih se avtorica prepozna ali sodeluje kot spremljajoča opazovalka, so oblikovno stilizirani, ujeti v barvo in njeno zgovornost in zato dovolj pripovedni ter prilagojeni otroškemu dojemanju, hkrati pa osebno predelani in vedno drugačni. V grafikah motivi ptic govorijo o želji po občutenju prostranosti, svobode in neomejenosti, iskanju izhoda iz ujetosti v vsakdanjost in njene banalne zanke. V njegovem večnem krogu nakazuje avtorica rešitev v izražanju individualnosti in posebnosti, v sledenju klica k prebujanju in izstopu iz nepretrgane vrste, verige izgubljenih v prividni varnosti, ki jo nudi družba. Skozi pogled odraslega se tako prepletajo razmišljanja, stanja in čustvovanja, prispodobe z dotikom duhovnega … Grafike Polone Kunaver Ličen so predvsem ilustracije razumevanja življenja, ki nam v malih, a kompleksnih podobah razkrivajo njegova velika vprašanja.

Tanja Cigoj

Alegorija pomladi

Cikel grafik Davida Lična odlikuje predvsem domiselnost in izvirnost v izbiri protagonistov ter v načinu vzpostavljanja dialoga med njimi, s katerima oblikuje in gradi likovno zgodbo. Ta izžareva vitalizem, živo duhovitost in bister humor. Predmetni, figuralni svet avtor zajema iz živalskega in rastlinskega življa, upodobljene živali, cvetlice in drevesa oživlja na način antropomorfnega, tako da ti delujejo hkrati kot negibni znaki ter kot govoreči, povedni pojmi, ki tolmačijo. Živi in obenem ujeti v neke vrste ornamentalno preprogo pripovedi se prebivalci njegovih zgodb zde kot čarobni posnetki, ki omogočajo obvladovanje časa: metulj s svojo subtilno lahkotnostjo in zmožnostjo preobrazbe, cvet kot atribut pomladi in mladosti, drevo kot simbol življenja ter kolo kot sonce, ki spremlja svet nastajanja, ponovnih začetkov in potovanja v dalj … V njej zaznavna igrivost in hkrati globina, ki pronica izpod površine, odseva resnost, a brez navzoče togosti, odkritost onkraj skrivnostnosti … Znotraj neobremenjujočega raziskovanja zmožnosti, ki jih ponuja medij, se skriva odgovor, razlaga, zakaj delujejo njegove grafike tako sveže in posebno. Z barvitostjo in s pomenom, ki ga posveča barvnim kontrastom ter z risbo izraženim detajlom in teksturam, avtor ustvarja alegorijo pomladi, v svojo izrazno govorico, ki jo oblikuje in nadgrajuje skozi ustvarjanje, pa vnaša prebujanje novih energij in pričakovanj.

Tanja Cigoj

Polona Kunaver Ličen se je rodila leta 1975 v Ljubljani, kjer je zaključila Srednjo šolo za oblikovanje (smer modno oblikovanje). V letu 2000 je na oddelku vizualnih komunikacij Akademije za likovno umetnost v Ljubljani diplomirala iz gledališkega plakata. Istega leta je na akademiji vpisala magistrski študij ilustracije in grafike ter odšla na enoleten študij v Helsinke na Finsko, po povratku pa nadaljuje podiplomski študij na ALU v Ljubljani. Svoja dela na področju otroške ilustracije, grafike in oblikovanja je predstavljala na petih samostojnih razstavah, sodelovala pa je tudi na številnih mednarodnih skupinskih razstavah ter likovnih kolonijah doma in v tujini. Je članica Društva likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP). Od septembra 2003 skupaj z možem Davidom vodi likovnooblikovalski center Lična hiša v Ajdovščini, kjer tudi živi in ustvarja.

David Ličen se je rodil leta 1975 v Šempetru pri Gorici. Po končani Srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani (smer industrijsko oblikovanje) je v letih 1994/95 obiskoval Šolo uporabnih umetnosti Famual Stuart v Ljubljani, kjer od leta 2002 poučuje grafiko. Leta 2000 je diplomiral iz grafičnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in tu istega leta vpisal magistrski študij ter prvi letnik dokončal v Helsinkih na Finskem. Je član Društva likovnih umetnikov Severne Primorske  (DLUSP) in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Od septembra 2003 skupaj z ženo Polono vodi likovno oblikovalski center Lična hiša v Ajdovščini. Svoje grafike, ilustracije in oblikovalske izdelke je doslej predstavil na petih samostojnih razstavah, sodeloval pa je tudi na številnih mednarodnih skupinskih razstavah, likovnih kolonijah in extemporih doma in po svetu. Leta 2002 je za svojo miniaturno knjigo Castra prejel prvo nagrado na natečaju za najboljši turistični spominek Slovenije. Živi in ustvarja v Ajdovščini.

Odprtje prodajne razstave slik je bilo v četrtek, 12. avgusta 2004, ob 20.30 v Galerijo mežnariji na Trdinovem trgu 11 v Mengšu.

Razstava je bila na ogled do 21. avgusta 2004, in to vsak dan med 18. in 20. uro, ob nedeljah in praznikih pa je bila zaprta.

Razstavo sta omogočili Občina Mengeš in Župnija Mengeš.