Matej Kunaver – Slikarska razstava

Slikarski svet Mateja Kunaverja

Matej Kunaver, otroški zdravnik specialist, izhaja iz širše družine Kunaverjev, ki je bila v preteklosti in je tudi danes zaznamovana z mnogimi likovnimi ustvarjalci. Naj naštejem nekatere: stric Pavel Kunaver, geograf, pisatelj, ustanovitelj skavtov na Slovenskem in slikar; akademski slikar in kipar France Kunaver, Matejev bratranec; stric Jože Kunaver, fotograf z začetka prejšnjega stoletja, eden pionirjev slovenske fotografije; sin Matejevega bratranca, akademski kipar Bojan Kunaver, ki je za Mengeš ustvaril kip Franca Jelovška. Na področju likovne umetnosti profesionalno delujeta tudi najina hči Polona Kunaver – Ličen in njen mož David Ličen, oba kot ilustratorja, slikarja, oblikovalca in likovna pedagoga. Najin sin Klemen Kunaver je arhitekt, oblikovalec in fotograf. Potem sta tu še Matejeva svaka, akademska slikarja Brako Simčič in Matej Metlikovič. Ne nazadnje pa tudi jaz, žena tokratnega razstavljavca, univerzitetna diplomirana arhitektka in slikarka.

Začetki Matejevega ustvarjanja segajo v zgodnja dijaška in študentska leta, ko je prijateljeval s sedaj že pokojnim akademskim slikarjem Ivanom Fidlerjem in se z njim ustvarjalno potepal po Sloveniji. Fidler mu je bil prvi mentor v slikanju – od njega je dobil precej mojstrskega znanja in nekaj tiste zadržanosti do barv, v čemer se že na prvi pogled razlikuje od mojega slikarstva, zazamovanega s pestrimi, domišljijsko-sanjskimi barvami. Povedati hočem, da uporablja barvo ne toliko spontano, ampak z velikim premislekom in ubranostjo (cum gr’ano s’alis).

V Beogradu je skupaj z zdravniškimi kolegi slikarji med služenjem vojaščine pripravil svojo prvo umetiško razstavo. Od večjega števila olj, ki jih je tam razstavil, je tukaj na ogled le “Ljubljana”.

Odkar je upokojen, se z mano udeležuje mojih slikarskih kolonij po Sloveniji in v zamejstvu. Očitno se dobro počuti v družbi umetnikov. Navadno v tem času tudi slika in svoja dela razstavi. Tako je bil že trinajst let zapovrstjo v slikarski koloniji na Krivi Vrbi na Koroškem in je dela, ki so tam nastala, predstavil na skupinskih razstavah v Celovcu. Zdaj so razstavljena v prestižni hiši za starejše občane “MARTA” v samem središču Celovca. Skupaj z menoj ima v njej stalno razstavo v petem nadstropju te hiše.

Že kot zdravnik je moral Matej znati dobro opazovati. To se kaže tudi v njegovih slikarskih delih. Slike ustvarja po naravi – krajine in tudi portrete. Za medij uporablja največ akvarel in pastel, izjema so olja z beograjske razstave. Ker je po naravi zelo zvedav, z barvo eksperimentira.

Od slikarjev akvarelistov je nanj najbolj vplival Robert Hlavaty, ki ga je “povabil” k večji razgibanosti z odločnejšimi potezami čopiča in živahnejšimi barvnimi kontrasti. S tem vzorom začne Matej svoje najodločnejše, a tudi najbolj abstrahirane slike.

Narava ga tako privlači, da pravzaprav vse življenje povsod nosi s seboj čopiče in barve. Pri njegovih akvarelih čutiš, da pravzaprav niso več začetniški. V njih odkriva skrivno anatomijo narave in človek čuti, da se ujemajo z njeno zakonitostjo. Nekatere stvari samo skiciozno nakazuje, druge poudarja in izrisuje.

V nekaterih zadnjih delih v akvarelu, ki so bolj abstrahirani, je čutiti že precej samoniklosti. Njegove počitniške akvarele s Paga odlikuje pestrejši barvni svet in svetlobni kontrasti, medtem ko njegove zimske krajine odsevajo izredno ubranost barve z nevtralno belino. V novejših delih tudi prevladuje težnja po poenostavljanju in skrajni sintezi upodobljenega motiva – kot le namig predmetov in vedut.

Kot človek, čigar korenine baje segajo v Lotaringijo, kjer so bili njegovi davni predniki kamnoseki in kiparji, se tudi Matej pogosto spoprime z glino ali kamnom. Včasih zbira in dopolnjuje tudi ostanke lesa, ki jih pobira kot naplavine ali drugod v naravi.

Morda bo tukaj nekoč nadaljeval svoje umetniško ustvarjanje.

Marta Jakopič – Kunaver

Odprtje slikarske razstave Mateja Kunaverja je bilo v četrtek, 8. maja 2008, ob 19.30 v Galeriji mežnariji na Trdinovem trgu 11 v Mengšu.

Razstava je bila na ogled do 20. maja 2008 vsak dan med 17. in 19. uro, ob nedeljah in praznikih pa je bila zaprta.

Organizatorja: Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš in Mestni muzej Mengeš.

Razstavo sta omogočili: Občina Mengeš in Župnija Mengeš.